Proiectul este finanțat și depus în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritatea P07 „Creșterea calității ofertei de educație si formare profesională pentru asigurarea echității sistemului si o mai bună adaptare la dinamica pieței muncii și la provocările inovării și progresului tehnologic”, obiectiv specific ESO4.5 „Îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, inclusiv prin validarea învățării non-formale și informale, pentru a sprijini dobândirea de competențe-cheie, inclusiv de competențe de antreprenoriat și digitale, precum și prin promovarea introducerii sistemelor de formare duală și a sistemelor de ucenicie (FSE+)”.
Obiectivul general
Proiectul vizează creșterea ratei de participare a studenților la programe de învățare la locul de muncă prin implicarea a 288 studenți din învățământul tehnic superior nivel ISCED 6-8 din cadrul a 8 facultăți din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București:
- Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică;
- Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică;
- Facultatea de Inginerie Aerospațială;
- Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor;
- Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii;
- Facultatea de Inginerie în Limbi Străine;
- Facultatea Știința și Ingineria Materialelor;
- Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice,
din regiunile mai puțin dezvoltate ale României la stagii de practică de calitate, flexibile și incluzive, organizate în parteneriat cu mediul socio-economic, anticiparea unor nevoi orizontale de optimizare a ofertei educaționale, dezvoltarea de competențe socio-emoționale și valorificarea potențialului antreprenorial al tinerilor în contextul oportunităților și provocărilor societale generate de schimbările climatice, evoluția tehnologiei și tranziția la economia verde.
Proiectul se desfășoară pe o durată de 24 de luni, în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 octombrie 2026, având o valoare totală de 4.726.461,20 lei, inclusiv contribuția de cofinanțare.
Obiective specifice
OS1. Dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru 288 de studenți din învățământul tehnic superior nivel ISCED 6-8 din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, prin implementarea unui program de formare în vederea adaptării și dobândirii competențelor cerute de sectoarele legate de tranziția climatică în scopul creșterii șanselor de angajare.
OS 2. Facilitarea inserției socio-profesionale pe piața muncii a 288 de studenți din învățământul tehnic din regiunile mai puțin dezvoltate ale României prin dezvoltarea/consolidarea a minim 20 de parteneriate cu mediul public și privat, organizarea de stagii de practică, formarea de competențe socio-emoționale și acordarea de sprijin financiar. (sub formă de subvenții și premii).
OS3. Dezvoltarea ofertei educaționale în corelare cu dinamica pieței muncii, provocările inovării și progresului tehnologic prin realizarea unei analize de nevoi și actualizarea/îmbunătățirea a 10 fișe de disciplină, în parteneriat cu mediul socio-economic, pentru susținerea angajabilității absolvenților de învățământ terțiar.